Onlangs vierde controller Casandra haar 25-jarig jubileum bij Toekomst. Samen met het managementteam is zij medeverantwoordelijk voor de groei die Toekomst de afgelopen decennia heeft doorgemaakt. Maar de rek is er voor Casandra nog lang niet uit: “Af en toe heb ik een gejaagd gevoel in mijn lijf, omdat ik zeker weet dat er nog zoveel te halen is.”

Cijfertjes liegen nooit. Dat ze af en toe confronterend kunnen zijn, weet Casandra uit ervaring. “Ik ben gek op cijfers, maar ik kan helaas niet ontkennen dat ze me weleens slapeloze nachten hebben bezorgd. Maar cijfers geven ons vooral hele waardevolle informatie. Ze helpen ons zaken te signaleren, die anders misschien veel later pas aan het licht komen. In mijn werk ben ik constant bezig met de vraag: hoe staan we er nu voor en wat kunnen we in de toekomst verwachten? Op projectniveau controleren we bijvoorbeeld of de uren-aantallen en het materiaalverbruik kloppen, en of we het beoogde rendement wel halen. Als de cijfers niet overeenkomen met de verwachtingen, gaat er een belletje rinkelen. Ik ga dan uitzoeken waar de knelpunten zitten. Dankzij de cijfers kan ik mijn collega’s van andere afdelingen van gerichte informatie voorzien, zodat zij tijdig op onverwachte situaties kunnen anticiperen. In zulke gevallen kunnen cijfers hele verhelderende informatie geven.”

Het managen en adviseren aan de hand van cijfers, is niet altijd vanzelfsprekend geweest. “Voorheen werkten wij als financiële afdelingen voornamelijk aan de achterkant aan het proces. Inmiddels is het mogelijk om echt aan de voorkant te zitten en mensen op voorhand te faciliteren, zodat je aan de achterkant niets vreemds tegenkomt. Het geeft mij voldoening als zaken kloppen, als ik een bevestiging krijg van mijn vermoedens. Als ik denk ‘we liggen op koers’, dan word ik heel blij als ik dat ook terugzie in de cijfers.” Om de juiste informatie boven tafel te krijgen, moet behoorlijk wat werk verzet worden: “We hebben ontzettend veel informatie te verwerken. Dat is tijdrovend en nauwkeurig werk, waar onze financiële afdelingen verantwoordelijk voor zijn. De afgelopen jaren hebben we hier als bedrijf grote stappen in gemaakt. De afdelingen en processen zijn nu zodanig ingericht, dat ik mij kan focussen op de grote lijnen. Het is mijn ultieme doel, om mijn collega’s informatie te geven, waar ze niet direct om hebben gevraagd. Dat ik als het ware voor andere mensen kan denken. Dat lijkt me fantastisch.”

Ideeën heeft Casandra nog volop. “Ik weet dat er nog zoveel te halen is. Mijn droom is om in de toekomst alles nóg meer visueel te maken, waardoor alles veel makkelijker te begrijpen is. Ik kijk reikhalzend uit naar het moment dat we alle gewenste informatie realtime uit integrale systemen kunnen halen, zodat we op elk moment weten hoe we er voor staan en waar kansen liggen. We zijn ons hier als organisatie al helemaal op aan het voorbereiden, nu is het wachten tot het technologisch allemaal mogelijk wordt. Wetende wat er in de komende vijf of tien jaar mogelijk zal zijn, geeft me af en toe zo’n gejaagd gevoel in mijn lijf. Geweldig om nu al over al die mogelijkheden te dromen.”