Werken is fijn! Bijvoorbeeld door het sociale contact wat een baan oplevert. Bovendien krijg je erkenning en waardering voor wat je doet. Maar wat als je lange tijd geen baan hebt, omdat je niet kunt werken? Het overkwam Nicole van den Akker. Op jonge leeftijd raakte zij arbeidsongeschikt. Gelukkig kreeg ze bij Toekomst Schoonmaakbedrijven een kans.

Sinds augustus 2013 werk je bij Toekomst Schoonmaakbedrijven. Je bent via het WSD bij ons terecht gekomen. Hoe is dat verlopen?
Nadat ik van school kwam heb ik een aantal verschillende baantjes gehad, waaronder als interieurverzorgster. Helaas ben ik op mijn 17de door mijn ziekte volledig arbeidsongeschikt geraakt. Uiteindelijk heb ik zes jaar thuis gezeten. Daardoor raakte ik echt in een sociaal isolement. Toen ik van Veghel naar Sint Oedenrode verhuisde, adviseerde de gemeente mij om eens contact op te nemen met het WSD. In eerste instantie twijfelde ik of dat wel iets voor mij was. Ik had, zoals heel veel andere mensen, onterecht het idee dat hier alleen verstandelijk gehandicapten begeleid worden. Uiteindelijk heb ik wat informatie opgevraagd en mij ingeschreven.

“Ik heb zes jaar thuisgezeten, daardoor raakte ik in een echt isolement

In oktober 2012 ben ik begonnen als receptioniste bij het hoofdkantoor van de WSD in Boxtel. Ik had het daar prima naar mijn zin, maar na driekwart jaar was ik toe aan wat meer uitdaging. In de vorm van een stage heb ik toen een maand lang Anneke achter de receptie van Toekomst mogen vervangen. Dat was een fijne manier voor Toekomst en voor mij om elkaar te leren kennen én natuurlijk om te kijken of het beviel. Uiteindelijk heb ik tijdens een bijeenkomst van WSD van René Wittens een contract aangeboden gekregen. Nu ondersteun ik de afdeling verkoop binnendienst.

Hoe bevalt het bij Toekomst?
Ik vind het hier erg leuk. De mensen zijn gezellig en de sfeer is goed. Ik ben erg blij dat ik hier terecht ben gekomen. Sinds ik bij Toekomst werk ben ik erg gegroeid. In het begin had ik wel even wat tijd nodig om mijn weg te vinden, vooral om mijn beperking te combineren met het werk. Gelukkig wordt er hier goed rekening met mij gehouden. Ik ben Toekomst er erg dankbaar voor dat ze mij deze kans hebben gegeven.

Hoe is het voor jou om nu weer aan het werk te zijn?
Dat is heel fijn, op sociaal vlak ben ik erg gegroeid en ben ik mezelf weer geworden. Door het thuis zitten werd ik heel terughoudend en verlegen. Ik had het gevoel dat ik er niet meer bij hoorde, omdat ik jarenlang niet heb kunnen werken. Nu ik dat wel weer doe, heb ik mijn zelfvertrouwen weer terug gekregen.

“Ik heb door deze baan mijn beperking kunnen accepteren

Wat vind je van de participatiewet?
Ik vind het een slecht plan. Hoewel het niet zo bedoeld is, denk ik dat het ten nadele gaat van mensen met een beperking. Dat komt omdat mensen die bijvoorbeeld in de bijstand zitten, nu ook in aanmerking komen. Ik denk dat zij eerder gekozen worden. Het is wel goed dat er op deze manier meer kansen komen voor mensen met een arbeidshandicap, maar ik vind wel dat bedrijven achter het initiatief moeten staan. Ik heb geruchten gehoord dat sommige bedrijven hun verplichting af willen kopen, om er vanaf te zijn. Dat lijkt me niet de juiste insteek. Gelukkig zijn er ook voorbeelden van bedrijven die laten zien hoe het wél kan. Toekomst is er daar één van.

Hoe zie je de toekomst tegemoet?
Ik heb zeker nog ambities! Ik wil mezelf steeds verder blijven ontwikkelen. Ik zou graag meer met cijfers doen, dat ligt me wel. Het liefst natuurlijk bij Toekomst. Mijn baan hier heeft gezorgd voor een boost van mijn zelfvertrouwen en ik zie mijn toekomst een stuk kleurrijker in nu ik er weer helemaal bij hoor. Doordat ik zie wat ik allemaal wél kan, in plaats van te kijken wat ik niet kan, heb ik mijn beperking dankzij deze baan kunnen accepteren.