Toekomst schoonmaakbedrijven is lid van het Brabants Familiegenootschap. Dit is een netwerkorganisatie van Brabantse familiebedrijven met minimaal 100 medewerkers. Binnen dit genootschap zijn een aantal expertgroepen gevormd.

Ik mag lid zijn van de expertgroep HRM. Er worden regelmatig inspirerende bijeenkomsten georganiseerd. Zo was ik vorige week dinsdag te gast bij ThreeSixty in Veghel. Dit is het nieuwe innovatiecentrum voor circulaire economie, een initiatief van Hutten. Voorafgaand aan de bijeenkomst had ik huiswerk gedaan door de betekenis te achterhalen van de term ‘circulaire economie’, en ik deel die ook graag met jullie: er is sprake van een circulaire economie wanneer er geen afval is en grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden.

Dit spreekt mij erg aan. Ik ben me bewust van hoeveel we verspillen en hoe we onze aarde uitputten en draag graag mijn steentje bij om dit te veranderen. Daarnaast was ik benieuwd naar de manier waarop we een verbinding kunnen maken van circulaire economie naar HRM. Na een rondleiding te hebben gekregen in de Verspillingsfabriek*, hebben we een inspirerende presentatie gekregen van Pascal Verheugd, Directeur HR van Hutten. Wat ik daar vooral uit heb meegenomen, is verspilling van talent tegen te gaan. Ik hou me graag bezig met de vraag hoe wij onze medewerkers in de gelegenheid kunnen stellen om hun talenten te ontdekken, deze (verder) te ontwikkelen en kansen te bieden. Andere vormen van verspilling pakken wij aan door in gesprek te gaan met de medewerkers van verschillende afdelingen om processen te verbeteren die hen allen raken. Het levert veel begrip op wanneer medewerkers zich bewust worden van waarom een andere afdeling op een bepaalde manier werkt, en hiermee wordt verspilling van energie (dus) tegengegaan. Daarnaast is het ook mogelijk om andere verspillingen in een proces te elimineren, bijvoorbeeld onnodige handelingen die geen waarde toevoegen aan de klantwaarde. Ik hoop dat ik u met mijn verhaal inspireer om na te denken over hoe ú bij kunt dragen aan het tegenaan van afval en verspilling.

Isolde Huijbregts
Directeur HRM Toekomst Schoonmaakbedrijven

* De verspillingsfabriek is het antwoord van Hutten op voedselverspilling. Wilt u ook een inspirerende rondleiding bij ThreeSixty in Veghel? Neem dan contact op via telefoonnummer 088-6641436.