Op een half uurtje rijden van Schijndel, Hilvarenbeek, ligt Hotel en Conferentiecentrum Groenendael. Het ruim opgezette landgoed van maar liefst 14 hectare ligt verscholen achter een imposante oprijlaan en bevindt zich midden in de natuur. Terwijl er in de vergaderzalen druk vergaderd wordt, hangt er in en om het conferentiecentrum een rustige sfeer. Bovendien ziet alles er prima verzorgd uit. Dat is mede te danken aan onze collega’s, die de boel hier dagelijks schoonhouden.

Landgoed Groenendael en het pittoreske kasteel dat het herbergt, is al in de veertiende eeuw ontstaan. De oorsprong van het conferentiecentrum en hotel ligt bij Philips, die Groenendael ombouwde tot geschikte locatie voor vergaderingen, trainingen en conferenties. Het conferentiehotel bezit maarliefst 120 hotelkamers waarvan 100 gevestigd in het hoofdgebouw en nog eens 20 in het oude kasteel. Het hotel ontvangt voornamelijk zakelijke gasten die overdag een conferentie in het conferentiecentrum bijwonen. Maar natuurlijk zijn particuliere gasten ook van harte welkom.
Ruim tweeëneenhalf jaar vertrouwt Groenendael de schoonmaak inmiddels toe aan Toekomst Schoonmaakbedrijven. Veel van de dames, waaronder projectleidster Gerry Soetens, werkten al lang vóór de komst van Toekomst bij Groenendael, toen het schoonmaakonderhoud nog in eigen beheer van het hotel gebeurde. Zo werken Letteke en Gerry hier samen al bijna 19 jaar. Het was dan ook best even wennen toen de dames ineens voor een andere werkgever kwamen te werken. Hoewel de werkzaamheden natuurlijk gewoon hetzelfde bleven, veranderde er organisatorisch toch een hoop. Gerry vertelt: ‘We willen de kwaliteit op niveau houden, dat is belangrijk voor de gasten. Dus wat er ook veranderde, de gasten mochten er geen hinder van ondervinden. Gelukkig heeft ons team haar best gedaan om de overgang zo soepel mogelijk te laten lopen. De dames onderling hebben namelijk een hele goede band en kunnen altijd op elkaars hulp rekenen. De onderlinge samenwerking en de gezelligheid van de groep ervaren de dames als één van de leukste aspecten van hun baan. Omdat de bezetting afhankelijk is van het aantal gasten die in het hotel verblijven, werken de dames flexibele uren.

Als je in een hotel werkt waar gastvrijheid zo belangrijk is, dien je rekening te houden met de gasten. Op het moment dat de hotelkamers worden schoongemaakt, zijn de gasten vaak weg en hebben de dames er niet zoveel mee te maken. ‘Maar in de algemene ruimtes en in de zalen komen we de gasten wel tegen,’ legt Gerry uit. ‘Dat is dan vaak ’s middags, wanneer we de algemene dienst-ronde doen.’ Vriendelijk zijn en iemand gedag zeggen is volgens Gerry niet meer dan normaal. ‘Dat doe ik sowieso, of het nu bij mijn taak hoort of niet’.

Eén van de dames herinnert zich ook een wel héél intiem moment met een gast. ‘Ik was bezig zijn hotelkamer schoon te maken, toen bleek dat hij in de badkamer aan het douchen was. Helaas kwam ik daar pas achter toen hij in vol ornaat in de deuropening stond. Ik wist niet hoe snel ik de deur dicht moest trekken.’

Hoewel de dames bijna dagelijks in het hotel aanwezig zijn, hebben ze nog nooit zelf in een kamer overnacht. ‘Het is ons nog nooit aangeboden, maar het zou ons best eens leuk lijken’ vertellen de dames. Zeker met deze club dames, want ze hebben het altijd erg gezellig.

Op 20 maart jl. was de laatste werkdag van Gerry Soetens omdat zij de mooie leeftijd van 65 heeft bereikt en van haar welverdiende pensioen gaat genieten. Dit betreuren de dames allemaal ten zeerste. “We hebben een hele fijne samenwerking gehad met Gerry en we zullen haar erg gaan missen”.
Vrijdag 20 maart was de afscheidsborrel voor Gerry bij Groenendael, dit was een erg geslaagde avond. •