We kunnen er niet omheen en uiteraard houdt het ons bezig: de robotisering in de schoonmaak. Welke veranderingen zetten wel en niet door, en wat betekent dat voor onze branche? Gaan er banen verdwijnen in de schoonmaak door robotisering?

In die context moet ik altijd denken aan de industriële revolutie, DE grote verandering! De banen in de agrarische sector namen met 90% af! Er werkt nu nog slechts 4% van de bevolking in deze sector. Vervelend destijds voor de mensen die zonder baan kwamen te zitten, maar de wereld sloeg zich er wél doorheen. Stel: de ramen in gebouwen worden zelfreinigend? Wie zal het zeggen! Revolutie waar je zomaar mee te maken kan krijgen. We gaan het niet tegenhouden en belangrijker nog: we zullen er op in moeten spelen. Een ondernemer denkt na over de toekomst. Wij ook.

De meeste banen zitten tegenwoordig in de dienstensector. Schoonmaak is ook een dienst. Maar worden we bedreigd door robotisering? Verbeteringen in productiviteit worden in onze branche constant doorgevoerd. Nanotechniek wordt toegepast, robotstofzuigers worden gebruikt en denk ook bijvoorbeeld aan osmose-reiniging. Als je er zo tegenaan kijkt, is het iets waar we in onze branche altijd al mee te maken hebben gehad.

Robotisering wordt toegepast om de productiviteit te verhogen en in het ergste geval zal dit de menselijke waarde uitschakelen. Desondanks denk ik niet dat wij in de komende jaren met veel veranderingen te maken gaan krijgen in onze branche. Als robotisering zijn intrede zou doen in de schoonmaakbranche, zou er namelijk veel moeten veranderen. Denk aan de indeling van kantoren. Of iets simpels als een drempel. Een drempel is nu een stap te ver voor een robotstofzuiger. Daarmee blijft gelukkig ook het menselijke aspect belangrijk in de schoonmaak. Niet alleen omdat de mens een superslimme ‘robot’ is en dus wél die drempel kan nemen, en daarmee nog steeds net zo snel en vaak beter werk verricht dan de (veel duurdere) machines. Maar ook omdat mensen het fijn vinden om met mensen te maken te hebben. Zeker waar wij onze werkzaamheden tijdens werktijden verrichten, is een praatje, een vriendelijke blik of een lach nog steeds essentieel.

Krijgen wij ooit te maken met de zich steeds verder ontwikkelende robotisering, dan gaan we de uitdaging graag aan. Denk in kansen! Ontwikkelingen brengen nieuwe kansen in de markt. Hoe? Dat zal de toekomst uitwijzen. Wij houden jullie graag op de hoogte!