Toekomst Founder stichting Aantwerk

DSC_0145 copy

Naar verwachting treedt op 15 januari 2015 de participatiewet in werking. Hiermee wil de overheid meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk krijgen in het reguliere bedrijfsleven. Alle bedrijven met 25 of meer werknemers moet dan minimaal 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst nemen. Doen ze dat niet, dan volgt een boete van 5.000 euro per niet-ingevulde werkplaats.

Toekomst Schoonmaakbedrijven is nauw betrokken bij diverse sociale instellingen in de regio. Zo is Toekomst Schoonmaakbedrijven founder van businessnetwerk Aantwerk en is algemeen directeur Rene Wittens bestuurslid van deze stichting.

Wat houdt Aantwerk in?

“Aantwerk is een initiatief van WSD. Het is een ondernemersplatform dat bedrijven wil informeert en enthousiasmeert over de mogelijkheden van samenwerkingen tussen hen en mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Deze mensen zijn mogelijk wel wat kwetsbaarder, maar minstens zo getalenteerd en enthousiast als andere mensen in het bedrijfsleven.”

Hoe is de samenwerking tussen Toekomst Schoonmaakbedrijven en Aantwerk tot stand gekomen?

“Toekomst Schoonmaakbedrijven is door WSD gevraagd om mee te denken over dit onderwerp, omdat wij al veel ervaring hebben met het inzetten van mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Zo zijn wij onder andere preffered partner van de Schoonmaakcoƶperatie (een samenwerking tussen WSD-groep, Weener-groep en Diamantgroep die zich gespecialiseerd heeft in schoonmaakwerkzaamheden red. ), waar we mensen begeleiden, ondersteunen en waar nodig werk uit handen nemen. Bovendien zijn de werkzaamheden bij een schoonmaakbedrijf laagdrempelig en daarom uitermate geschikt voor social return.”

Wat houd de samenwerking precies in?

“Toekomst Schoonmaakbedrijven is founder van Aantwerk. Wij willen samen met de 14 andere founders zorgen voor oplossingen en toepassingen waar andere bedrijven echt iets aan hebben. Zo organiseren wij inspirerende bijeenkomsten voor de partners van Aantwerk waarop we laten zien op welke manieren de inzet van mensen met een arbeidsachterstand meerwaarde heeft voor het bedrijf.”

Wat zijn jullie ambities?

“Momenteel zijn we druk bezig een manier te bedenken waarop wij als Toekomst Schoonmaakbedrijven het quotum van de participatiewet voor de klant op ons kunnen nemen. Wij ondersteunen en begeleiden mensen met een arbeidsbeperking en zetten deze in tijdens werkzaamheden bij onze klanten. Daarbij telt de inzet van deze mensen niet voor het quotum van Toekomst, maar voor de klant. Zo nemen wij de zorg van de participatiewet uit handen.”