Robotisering in de schoonmaak: een sprookje of werkelijkheid?

Tom Dissel
Tom Dissel

Ultrasonische sensoren, laser om te navigeren en een computer als hart… Het klinkt misschien als een robot uit een sf-film, maar het is gewoon schoonmaken anno 2017. De afgelopen weken hebben we een reinigingsrobot getest. Een innovatieve schrobzuigrobot. We delen onze ervaringen met deze robot én onze visie op schoonmaken in de toekomst, graag met u.

Schoonmaken is mensenwerk en het blijft in onze visie ook mensenwerk. Maar Toekomst Schoonmaakbedrijven wil natuurlijk steeds slimmer, ergonomisch en effectiever werken. We moeten met zijn allen steeds langer werken. Het schoonmaakvak is fysiek een zwaar vak. We moeten dus zuinig zijn op ons lichaam.

Daarnaast veranderen gebouwen. Grotere entrees, flexplekken en zogenaamde sociale werkplekken, geïntegreerd in bijvoorbeeld ontmoetingsruimte of restaurant, zien we steeds vaker. Bij Vanderlande hebben we gezien dat we de schoonmaak zoals we die tot voor kort uitvoerden, moeten aanpassen. Op een andere manier en met andere hulpmiddelen schoonmaken. Hier komt robotisering om de hoek kijken.

De robot die wij de afgelopen weken getest hebben, is natuurlijk uitgerust met een schrobdek, maar ook met een laser, waarmee hij navigeert en met ultrasonische sensoren waarmee hij langs (denkbeeldige) wanden kan rijden. De 4 optische sensoren zorgen er bijvoorbeeld voor dat hij niet van een trap af kan rijden. Zijn hart is eigenlijk een computer, die wordt voorzien van een kaart. Door middel van mapping is de omgeving in kaart gebracht. Hierdoor kan de robot 1000m2 tot 5000m2 schrobben.

Dat klinkt misschien alsof deze robot de schoonmaakmedewerker overbodig maakt. Maar niets is minder waar. De robot maakt het de medewerkers leuker en gemakkelijker. Zo hebben we bij Vanderlande een medewerker gekoppeld aan de robot. De afgelopen weken was die medewerker zijn maatje. Doordat de robot een deel van het werk overnam, kon onze interieurverzorger in dezelfde tijd andere zaken erbij doen. Een multi-service lijkt geboren.

De komende weken gaan we evalueren. De kinderziektes eruit halen en bekijken of we de robot definitief in het proces kunnen inpassen. Daarna nodigen we opdrachtgevers uit, waarvan wij denken dat de robot een toegevoegde waarde heeft op hun project. Zo blijven we innoveren en meedenken met onze opdrachtgevers.

Heeft u hier opmerkingen of vragen over, of denkt u dat de robot op uw project ingezet kan worden? Laat het ons weten. Gezamenlijk werken we aan de schoonste zaak van de wereld. Geen fantasie, maar gewoon schoonmaken anno 2017.

Deel dit bericht: