Van strijd naar samenwerking

Toekomst Schoonmaakbedrijven
Toekomst Schoonmaakbedrijven

Supertrots waren ze, de onderhandelingspartijen, toen de cao in de schoonmaakbranche eind 2018 rond was. En met recht. Want met de cao hebben schoonmaakmedewerkers per 1 januari 2019 nieuwe arbeidsvoorwaarden, waar alle partijen achter staan. Isolde Huijbregts, directeur Mens & Organisatie bij Toekomst Schoonmaakbedrijven, was betrokken bij de onderhandelingen. Vorige week reikte ze het eerste nieuwe cao-boekje uit aan schoonmaakster Anita.

Bij cao-onderhandelingen denken veel mensen aan stakingen, harde woorden en veel negativiteit. Dat is jammer, vindt Isolde. Want de laatste jaren is het idee van partijen die lijnrecht tegenover elkaar staan gelukkig aan het kantelen. “Er is een grote stap gezet,” zegt Isolde. “Van vechten met elkaar naar steeds meer samen optrekken. Want de vakbonden en werkgeversorganisatie hebben feitelijk hetzelfde doel. We willen namelijk allemaal goed voor onze mensen zorgen en een aantrekkelijke branche voor onze medewerkers zijn. En dat lukt veel beter als we het sámen doen!”

Klankbord
Hoe werkt dat nou precies, die cao-onderhandelingen? Tijdens de onderhandelingen proberen vakbonden met de werkgeversorganisatie goede voorwaarden af te spreken voor medewerkers in de gehele schoonmaakbranche. Dat zijn voorwaarden op het gebied van onder andere loon, vrije dagen en pensioenen. “Ik maakte tijdens de onderhandelingen deel uit van een klankbord-groep,” vertelt Isolde. “Kwam er een onderwerp ter sprake aan de onderhandelingstafel, dan mochten wij daar onze mening over geven. In principe zat ik daar vanuit de werkgeversorganisatie, maar als Directeur Mens & Organisatie bij Toekomst, keek ik natuurlijk ook naar wat goed is voor onze mensen. Dat was soms lastig, maar tegelijk ook weer niet. Wat goed is voor onze mensen, is namelijk uiteindelijk ook goed voor ons als bedrijf. En andersom is het ook zo: als Toekomst het hoofd niet meer boven water kan houden doordat de (loon)kosten te hoog worden, dan is dat voor onze mensen natuurlijk ook niet goed. Wij willen onze medewerkers goed betalen, maar moeten er met zijn allen ook voor zorgen dat ons bedrijf gezond blijft.”

Extra vrije dag
In dat spanningsveld verliepen de 18 bijeenkomsten die van oktober tot december 2018 plaatsvonden om de nieuwe arbeidsvoorwaarden samen af te stemmen. “Zonder stakingen en zonder veel negativiteit is het ons gelukt om de cao vóór het nieuwe jaar rond te krijgen,” zegt Isolde. “En daar zijn we natuurlijk erg trots op. Onderdeel van de nieuwe cao is onder andere dat medewerkers vanaf nu een extra vrije dag per jaar hebben. Die mogen ze opnemen op hun verjaardag of op 1 mei, de Dag van de Arbeid. Wij als Toekomst gaan daarin nog een stapje verder: bij ons mogen medewerkers namelijk helemaal zelf bepalen wanneer ze deze extra vrije dag op willen nemen. Waar ik ook trots op ben, is dat we als werkgeversorganisatie samen met de vakbonden allerlei mooie projecten ontwikkelen. We zijn bijvoorbeeld aan het kijken of we de schoonmaak als zogenaamd ‘zwaar beroep’ aan kunnen merken, zodat onze medewerkers eerder met pensioen kunnen. Daarnaast zijn we bezig met de vraag hoe we onze medewerkers zo gezond en fit mogelijk kunnen houden. En zo zijn er nog veel meer gezamenlijke projecten!”

Uiteindelijk draait goed werkgeverschap volgens Isolde vooral om luisteren. “Hoe kunnen wij nu weten wat onze medewerkers willen, als we niet met hen in gesprek gaan? Luisteren en regelmatig meedraaien op de werkvloer, daar worden we allemaal beter van.”

Benieuwd wat er precies in de nieuwe cao staat? Download de app ‘Cao Schoonmaak’ van brancheorganisatie OSB met alle cao-artikelen, tools, nieuws en meer.


Deel dit bericht: