Het 1,5 meter kantoor; 3 voorbeelden uit de praktijk

Toekomst Schoonmaakbedrijven
Toekomst Schoonmaakbedrijven

De anderhalve meter samenleving van papier naar praktijk vertalen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toekomst ging op onderzoek uit en deelt graag een aantal ervaringen én tips van vooraanstaande organisaties.

"We doen er alles aan om onze medewerkers zich veilig te laten voelen."

Monqiue van Growwork: "Wij zijn begonnen met het schrijven van een protocol. Wij hebben binnen onze organisatie veel aandacht voor het welzijn van onze medewerkers, dus dat zie je terug in de maatregelen die we hebben genomen en de faciliteiten die we aanbieden. We hebben looproutes uitgezet en er is éénrichtingsverkeer waar nodig. We hebben een aparte in- en uitgang, zodat routes elkaar niet kruisen. Ook staat er bij de ingang van ons pand een desinfectiezuil en maken we gebruik van een Aura-Aware. Omdat we we verwachten dat de maatregelen voor langere tijd nodig zullen zijn, hebben we samen met een designer aan oplossingen gewerkt om werkplekken af te schermen. Zo hebben we hele subtiele oplossingen gevonden, in harmonie met ons interieur. Op alle werkplekken hebben we tevens handgels, alcoholsprays en doeken beschikbaar. Medewerkers nemen op de flexplekken een eigen muis en toetsenbord mee. In de toiletruimte is ook extra aandacht voor hygiëne: medewerkers kunnen de toiletbril extra reinigen als daar behoefte aan is en de handenwasvoorschriften zijn duidelijk zichtbaar geplaatst. En ook buiten de deur nemen we maatregelen; zo is het onze medewerkers niet toegestaan om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Wij faciliteren daarom ook een elektrische fiets of leaseauto als dat nodig is. Een forse lijst met maatregelen, waarmee we aan onze medewerkers en gasten laten zien dat we er alles aan doen om hen een veilig gevoel te geven."

"Verantwoordelijkheid voor onze leerlingen én leerkrachten"

Daan van Elde College: "Inmiddels is onze school een paar dagen open. We hebben er de afgelopen weken ontzettend hard aan gewerkt om de school gereed te maken om leerlingen te kunnen ontvangen. Het landelijke protocol is onze leidraad geweest, waarbij we samen met het crisisteam en de afdelingshoofden hebben nagedacht hoe we dit protocol op onze locaties konden toepassen. Onze leerlingen komen nu 1x per week naar school. Daarmee houden we de situatie beheersbaar. De leerlingen komen binnen via extra ingangen. In de school zijn looproutes uitgezet en de leerlingen blijven gedurende de dag in hetzelfde lokaal, terwijl de docenten zich verplaatsen binnen de school. Voor de ingang van de lokalen staan desinfectiemiddelen, zoals alcoholgels en sprays en doeken om de tafels en gebruikte materialen schoon te maken. Het is de bedoeling dat de leerlingen dit zelf doen. We zorgen voor 1,5 meter afstand en spreken onze leerlingen aan als zij zich hier niet aan houden. In de leeftijd van onze leerlingen valt het voor de leerlingen niet altijd mee zich aan de regels te houden, zeker niet nu contactsporten voor kinderen tot 18 jaar weer zijn toegestaan en zij er op buiten de school hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Maar wij voelen ons als school verplicht te zorgen voor een veilige omgeving voor onze leerlingen. En natuurlijk óók voor onze leraren. Daarom moet iedereen zich in het gebouw aan de regels houden en handhaven we dit. Binnenkort evalueren we de eerste weken en bekijken we of en hoe we het aantal lesuren kunnen gaan opschalen."

"Pas als alles geregeld is, gaan we opschalen."

Patricia van Itility: "Onze policy schrijft op dit moment voor dat mensen met koortsklachten het pand niet mogen betreden. Wij meten de temperatuur van elke bezoekers en medewerkers bij binnenkomst op. Daarmee nemen we al een groot deel van het risico weg. Bij binnenkomst reinigt iedereen de handen met desinfectans. Daarnaast hebben we hebben we looproutes binnen het pand en werkplekken kunnen alleen gebruikt worden nadat deze vooraf online zijn gereserveerd. Op de werkplekken zijn desinfectiemiddelen aanwezig, waarmee gebruikers de werkplek zelf kunnen reinigen. We hebben het luchtcirculatiesysteem gecontroleerd en werken momenteel nog aan een oplossing om werkplekken met plexiglas af te schermen. We hebben direct na de opening van ons pand actie ondernomen, maar goed werk kost tijd. Waar we nog knelpunten zien, verbeteren we deze. Veruit de meeste van onze medewerkers werken momenteel vanuit huis, zodat we alle genomen maatregelen eerst goed kunnen testen in de praktijk. Pas als we het gevoel hebben dat we alles geregeld hebben, zullen er langzaam meer medewerkers op kantoor komen werken."


Tot slot: 3 Tips van onze opdrachtgevers

1. Ga voor maatwerk
Monique van Growwork: er zijn volop aanbieders voor signing en afschermingsproducten. Mijn advies is om vooral even verder te kijken, liefst bij lokale leveranciers. Vaak vind je daar betere én zelfs goedkopere alternatieven. Een maatwerk biedt vaak oplossingen die langdurig bruikbaar zijn.

2. Richt je omgeving in op je kerntaken
Daan van Elde College: Denk vooraf goed na over wat je persé wilt doen, en richt daar je omgeving op in. Als het niet noodzakelijk is om voor je werkzaamheden op locatie aanwezig te zijn, dat geldt in ons geval ook voor lessen, dan doe je ze thuis. En gebruik 'gewoon' je boerenverstand. Het is niet altijd zo ingewikkeld als het lijkt.

3. Overhaast niet
Patricia van Itility: Zorg dat je eerst alle maatregelen uitgebreid test in een pilot-fase, want maatregelen aanpassen of terugdraaien in een later stadium wil je echt voorkomen.

Meer tips?

Check ons artikel over het creëren van een veilige werkplek.

Deel dit bericht: