Schoonmaak, preventie en desinfectie: hoe zit het precies?

Toekomst Schoonmaakbedrijven
Toekomst Schoonmaakbedrijven

Dat hygiëne, schoonmaak en desinfectie te maken hebben met preventie tegen het coronavirus, zal geen verrassing voor je zijn. Maar hoe verhoudt schoonmaak zich tot desinfectie? Wat is er belangrijker en hoe zorg je voor een écht goede bescherming tegen het virus? Bij Toekomst zetten we het graag voor je op een rij.

De basis: een goede schoonmaak
Als we een omgeving goed en grondig willen desinfecteren, om daarmee bescherming te bieden tegen (onder andere) het coronavirus, dan begint dat met een goede schoonmaak. Voor bacteriën en virussen vormt vervuiling namelijk een belangrijke voedingsbodem. Laten we de vervuiling zitten, maar gaan we wel desinfecteren, dan is de kans dat de desinfectie succesvol is, behoorlijk klein. Dat komt ook doordat het desinfectiemiddel op een vervuilde ondergrond niet goed werkt. Schoonmaken, het goed verwijderen van vervuiling, is dan ook de basis als je een veilige werk-, zorg- of leefomgeving wilt creëren.

Naast de voedingsbodem voor deze ziekmakende micro-organismen, nemen we met een goede schoonmaak ook al een deel van de micro-organismen zelf weg. Hiervoor is het wel belangrijk dat we op een goede manier schoonmaken. Professionele middelen, zoals professionele microvezeldoeken kunnen hieraan een bijdrage leveren. Met een goede microvezeldoek kunnen we namelijk al ongeveer 98% van de vervuiling en micro-organismen verwijderen.

Desinfectie: waar moet je op letten?
Nadat een oppervlakte goed is schoongemaakt, gaan we aan de slag met het desinfecteren ervan. Hierbij is het belangrijk dat we goed opletten dat we het juiste desinfectiemiddel gebruiken. Zo zijn er veel desinfectiemiddelen in omloop, die wel bacteriën en schimmels doden, maar geen virussen. Dat is uiteraard niet handig op het moment dat je probeert het coronavirus te bestrijden. Op het desinfectiemiddel staat vaak exact te lezen wat wel en niet bestreden wordt met het middel.

Daarnaast is het uiteraard van belang om de gebruiksaanwijzing van een desinfectiemiddel goed op te volgen. Gebruiken we het niet op de juiste manier, dan kan het immers minder goed zijn werk doen, en zal het minder bescherming bieden tegen bijvoorbeeld het coronavirus. Zo kan het desinfectiemiddel een bepaalde inwerktijd hebben, waar we rekening mee moeten houden. Uiteraard weten wij exact waar we mee werken, en hoe we het zo effectief mogelijk kunnen inzetten!

Door op de juiste manier en in de juiste volgorde de juiste handelingen te verrichten, gaan we van schoonmaak naar desinfectie en een optimale bescherming tegen het coronavirus. Daarmee leveren we iedere dag een bijdrage aan de strijd tegen het virus. Wij zijn er trots op en blij mee dat we op deze manier ons steentje bij kunnen dragen!

Deel dit bericht: