Schoonmaakheld Sammy leert kinderen over eigen rol bij schone omgeving

Marie-Louise Mettler
Marie-Louise Mettler

Op maandag 9 mei werd op de Angelaschool in Boxtel en basisschool De Bolster in Sint-Michielsgestel een nieuw concept geïntroduceerd: Schoonmaakheld Sammy. Deze ‘held’, bedacht door Toekomst Schoonmaakbedrijven, moet kinderen bewust maken van hun eigen rol bij het schoonhouden van hun klas en school. Met als resultaat een veiligere, hygiënische en prettigere leeromgeving.

Schoonmaakheld Sammy is een initiatief van Lisette Ras, projectleider bij Toekomst Schoonmaakbedrijven uit Schijndel. “Bij Toekomst verzorgen we de schoonmaak voor een breed scala aan onderwijsinstellingen”, vertelt Lisette. “Scholen worden intensief gebruikt en raken snel vervuild. De leerlingen zelf kunnen een bijdrage leveren aan het schoonhouden van hun school. Met Sammy willen we hen daarvan op een speelse manier bewust maken. Het idee van Sammy is in samenwerking met een stagiair grafische vormgeving, onze marketing-communicatieadviseur en een tweetal scholen uitgedacht en ontwikkeld. Vanaf 9 mei zijn de eerste pilots gestart, op de Angelaschool in Boxtel en basisschool De Bolster in Sint-Michielsgestel.”

Boekjes, sleutelhangers en kartonnen display
Na de pilot zal Sammy twee keer per jaar 30 dagen lang zichtbaar zijn in en rond de klas. “Dat gebeurt in de groepen 3 en 4”, vertelt Lisette. “In die leeftijd zijn kinderen volgens de experts het meest vatbaar voor onze boodschap. Na twee jaar gewerkt te hebben met Sammy, zouden kinderen zich voldoende bewust moeten zijn van hun eigen rol bij het schoonhouden van hun school.”

Sammy wordt letterlijk zichtbaar gemaakt met behulp van een grote kartonnen display, die in de klas komt te staan. Daarnaast zijn verschillende andere attributen ontwikkeld, zoals voorleesboekjes, sleutelhangers en maskers. “Het verhaal van Sammy zal op de eerste dag voorgelezen worden in de klas,” vertelt Lisette. “Het is een aansprekend verhaal, waarin onder andere verteld wordt wat kinderen kunnen doen om Sammy te helpen. Vervolgens hangen we in de klas een mooie poster op, waarop iedere dag door ‘Sammy’ wordt aangegeven of de klas alle activiteiten voor een goede hygiëne goed heeft uitgevoerd. Dat zijn er drie: schoon achterlaten van de wc, kruimels terugdoen in de broodtrommel en (fruit)afval in de afvalbak gooien. Als dat allemaal is gelukt, plakt ‘Sammy’, dat zijn natuurlijk onze schoonmaakmedewerkers, een ‘groen duimpje omhoog’ op de poster. Zo niet, dan wordt het een ‘rood duimpje omlaag’. Ook is er ruimte om in dat laatste geval aan te geven wat er beter kan. Wanneer er 20 ‘groene duimpjes omhoog’ zijn verzameld door de klas, ontvangt de klas een beloning. Dat is bijvoorbeeld een sleutelhanger, een kleurplaat of een masker van Sammy.”

Sociaal aspect
“Met de actie willen we niet alleen zorgen voor een hygiënische leeromgeving, maar snijden we ook een sociaal aspect aan bij kinderen: het doet ertoe hoe jij je omgeving achterlaat”, vervolgt Lisette. “Bovendien hopen we ook het gebruik van schoonmaakmiddelen op scholen te kunnen reduceren. Hoe minder een school vervuild is, hoe minder middelen we nodig hebben. Goed voor mens en milieu! Wij hopen dan ook dat zoveel mogelijk scholen mee gaan doen. Ben je als school geïnteresseerd in het werken met Sammy, neem dan gerust contact met ons op. Op die manier maken we samen een grote impact!”

Deel dit bericht: