Toekomst positief na pilot duurzame inzetbaarheid facilitair-breed

Toekomst Schoonmaakbedrijven
Toekomst Schoonmaakbedrijven

Na een pilot met betrekking tot facilitair-brede inzetbaarheid van medewerkers, in samenwerking met Toekomst, cateraar Hutten en opdrachtgever Vanderlande, staat Toekomst positief tegenover daadwerkelijke invoering van dit nieuwe concept. Het doel is om de schoonmaakmedewerker meer uren te kunnen bieden op zijn vertrouwde werkplek en daarmee zorgen voor een hoger inkomen. Omdat de extra uren niet in de schoonmaak worden gemaakt, maar in één van de aanpalende sectoren, wordt de fysieke belasting beperkt en mogelijk ook lichamelijke klachten en mogelijk arbeidsongeschiktheid. Werknemers in de schoonmaak ontwikkelen door de andere werkzaamheden bovendien andere vaardigheden, waarmee ze duurzamer inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt.

‘Kan mijn medewerker urenuitbreiding krijgen?’ Het is een regelmatig terugkerende vraag aan Isolde Huijbregts, directeur mens en organisatie bij Toekomst. ‘Natuurlijk staan we welwillend in deze kwestie. Ook wij zien, dat wanneer mensen weinig uren maken, zij soms moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. Echter willen wij ook graag perspectief bieden op de lange termijn. Dan is een groot uren-contract in combinatie met een fysiek belastende baan als schoonmaker niet altijd ideaal.’ We hebben daarom gekeken, wat de mogelijkheden zijn om medewerkers toch meer uren te kunnen bieden, het liefst op een voor de medewerker vertrouwde locatie.’

Het idee om medewerkers facilitair-breed in te zetten, is positief ontvangen door opdrachtgever Vanderlande. Cateraar Hutten wilde eveneens graag aan de pilot meewerken. Na diverse gesprekken is het gelukt om vier cateringdiensten met schoonmakers en één schoonmaakdienst met een cateringmedewerker uit te wisselen.

De reacties van de werknemers over de uitwisseling zijn overwegend positief; welwillendheid en enthousiasme van de betrokken medewerkers is groot. De medewerkers ervaren meer afwisseling en uitdaging in de werkzaamheden. Dankzij de extra uren ontvangen zij nu een hoger salaris. Eveneens ervaren de medewerkers nu een beter carrièreperspectief. Bijkomend voordeel van een dergelijke samenwerking en synergie is dat de betrokkenheid van de medewerkers bij de locatie waar ze werken groter wordt. De kans dat deze medewerkers ergens anders willen en gaan werken, wordt daardoor verkleind.

Toekomst dingt met deze pilot mee naar de Best Practice Award 2019. Deze award wordt uitgeschreven door de commissie Code Verantwoord Marktgedrag (een commissie die doorgeschoten marktwerking wil tegengaan). Zowel Vanderlande, Hutten als Toekomst Schoonmaakbedrijven zijn ondertekenaar van deze code.

Deel dit bericht: