TrendWatch: dagschoonmaak heeft verrassend veel voordelen!

Toekomst Schoonmaakbedrijven
Toekomst Schoonmaakbedrijven

Heb je het over de planning van schoonmaakwerk, dan is het voor veel bedrijven nog steeds vanzelfsprekend om te kiezen voor de avonduren of vroege ochtend. Maar waarom is dat eigenlijk zo vanzelfsprekend? En heeft het inderdaad meer voordelen dan dagschoonmaak? Niet per definitie, vindt Marion Smits, verantwoordelijk voor sales en operationele ondersteuning bij Toekomst Schoonmaakbedrijven. Ze zet de voor- en nadelen van dagschoonmaak op een rij.

Waarom is schoonmaak in de avond of vroege ochtend nog steeds de norm?

“Bedrijven en organisaties zijn het nu heel erg gewend om op deze manier te werken”, vertelt Marion. “Soms kiezen ze ervoor omdat ze verwachten veel overlast te ervaren van een schoonmaakteam op de werkvloer. Maar door nieuwe technieken, zoals geruisloze stofzuigers en rolvegers, kunnen we een groot deel van die overlast wegnemen. Als we daarnaast goede afspraken kunnen maken met opdrachtgevers, kunnen we de vermeende overlast tot een minimum beperken.”

Waarom zouden bedrijven kiezen voor dagschoonmaak?
“Dagschoonmaak heeft verrassend veel voordelen”, vertelt Marion. “Van een betere communicatie tussen de opdrachtgever en schoonmakers tot een betere aansturing, hogere kwaliteit, minder ziekteverzuim, een vaste(re) bezetting en flexibelere opvang bij uitval. Zelfs een forse energiebesparing en een hoger veiligheidsniveau behoren tot de voordelen, omdat bedrijfspanden ’s avonds of in het weekend niet meer verlicht hoeven te worden en sleutel- en alarmprocedures niet gedeeld hoeven te worden. Ook merken we dat dagschoonmaak vaak tot prettiger situaties leidt: interieurverzorg(st)ers worden bijvoorbeeld meer als collega’s gezien, en het schoonmaakwerk wordt zichtbaarder, wat de medewerkers van onze opdrachtgevers stimuleert om hun werkplek netter achter te laten. De sociale contacten tussen schoonmakers en de medewerkers van de opdrachtgever nemen bovendien toe, wat leidt tot meer erkenning en waardering voor de schoonmaker. Allemaal voordelen die voor alle partijen gunstig zijn.”

Klinkt goed! Maar zijn er ook nadelen?

“Uiteraard zijn er ook nadelen. Zo moet het niet té gezellig worden tussen de medewerkers en de schoonmakers, want dat gaat ten koste van de productiviteit. Daarnaast hebben mensen vaak het idee dat ze niet door kunnen werken als de schoonmaker komt, waardoor het primaire bedrijfsproces verstoord wordt. Dat is natuurlijk zo, maar de schoonmaker is vaak in een paar minuten klaar. Als je even naar de wc gaat of een kop koffie gaat halen, is dat al opgelost. Daarnaast zijn er natuurlijk bedrijven en organisaties die zich beter lenen voor dagschoonmaak dan andere. Daarom blijft de schoonmaakplanning altijd maatwerk. We adviseren onze opdrachtgevers hier dan ook graag over!”

Vindt u het interessant om eens na te denken over dagschoonmaak en wat dit voor úw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met uw projectleid(st)er. Wij gaan graag met u om de tafel om de mogelijkheden te bespreken.

Deel dit bericht: